kelebihan dan kekurangan maxis , celcom , digi

assalamualaikum !

hari nie aku nak cakap mengenai tajuk di atas . ada orang still confius sama ada nak guna celcom , maxis atau digi . aku terlintas nak tulis pasal entry nie sebab ada one of my friend yang tanya apa kelebihan digi dan celcom sebab dia tak tahu sama ada nak pilih digi atau celcom .



ok now jom kita cakap mengenai MAXIS/HOTLINK .
sekarang nie aku guna maxis . dah dekat 5 tahun dah aku guna maxis . kebanyakkan orang guna maxis sebab 98% kawan-kawan diaorang termasuk aku guna maxis . walaupun maxis kadang-kadang tarik duit orang tapi still orang guna maxis . kelebihan maxis nie ialah kita akan dapat free call sebagai bonus hari jadi .tapi satu hari jela . maxis sekarang boleh buat panggilan RM1 satu jam dengan menggunakan 131 , kalau kita tak topup selama sebulan pun dia takkan batalkan number kita . tapi keburukan maxis nie , sim kad akan suddenly rosak . aku dah 2 kali tukar number sebab simkad rosak .

ok sekarang CELCOM .
aku guna 2 number . maxis dengan celcom . tapi celcom nie kena pandai pilih plan . ada plan SOX , UOX , CELCOM BLUE dengan X2 . sebenarnya ada lagi plan celcom nie . korang kena pandai pilih la . kalau siapa yang guna celcom blue , celcom blue nie mahal sebab ayah aku pernah guna . mesej mahal , call pun mahal . kalau nak jimat guna SOX atau UOX . SOX nie untuk pelajar sebab tu murah . kita topup RM10 boleh tahan sampai sebulan . kalau call sama talian iaitu celcom ke celcom seriously memang murah . paling tak best guna pelan X2 sebab sekarang nie aku guna plan X2 . yang tak bestnya kalau topup RM5 boleh tahan selama 3 hari je . lepas tu dah expired . tapi plan X2 nie kalau call orang memang murah . tak kesah la sama talian atau tak . kalau mesej pun cuma 1 sen je . tapi celcom pun kadang-kadang telan duit orang tanpa pemberitahuan . tapi faktor orang ramai pakai celcom adalah disebabkan faktor kawan-kawan dan keluarga . tapi lagi murah pakai celcom berbanding maxis . lagi satu celcom nie syarikat orang melayu tau .

ok sekarang DIGI pulak
actually aku tak pernah pakai digi pun tapi aku memang nak try pakai digi . aku tahu mengenai digi nie pun sebab tanya kawan-kawan yang pakai digi . bagi aku digi nie memang ok tapi aku pelik kenapa tak ramai yang pakai digi . bagi siapa yang guna digi easy nie memang best . apa yang best nya digi easy nie ialah panggilan percuma kepada Buddynya .apa yang korang perlu buat ialah pilih tiga orang buddy dan aktifkan number diaorang dan pastikan number korang tu aktif untuk buat panggilan . korang boleh mesej , call dan buat panggilan video secara percuma dekat 3 orang buddy nie . tapi korang kena reload 10 hari sekali RM10 . tapi digi easy nie pun ada kelemahan gak which is panggilan suara ke number selain buddy mahal . selain tu , panggilan akan terputus setiap kali 45 minit . selain tu gak korang kena reload setiap 10 hari untuk kekal aktif . bagi siapa yang suka guna internet , baik guna digi prepaid smart plan sebab jimat . cuma kelemahan digi nie selalu takde line bila dekat kawasan pedalaman atau kampung .

so mungkin ada yang bersetuju dan mungkin ada yang tak berstuju dengan apa yang aku cakap nie tapi terpulang dekat individu tu untuk buat keputusan . pandai-pandailah buat pilihan ok . 

34 comments:

Anonymous said...

sy pun guna DIGI - Happy prepaid . (Happy Prepaid Sekawan (Edisi SKMM) tersedia dengan kredit RM50 dan mempunyai tempoh sahlaku selama 5 hari, just bayar 50 tu je dapat Full set lengkap ngn Phone Alcatel One Touch Glory 2S)

DIGI HAPPY PREPAID SEKAWAN (HAMPIR SAMA DGN DIGI EASY) :
3 nombor digi@happy pilihan free call & SMS 24jam
Caj call adalah flat rate (kadar rata) ke semua telco :
-call jika dlm kelantan dan terengganu 20 sen / min (60 saat / blok)
-lain-lain negeri 30 sen / min (30 saat / blok)
-SMS 6sen - Kepada semua rangkaian
-TOPUP MENGGUNAKAN KAD RELOAD/RELOAD DIGI ATAU HAPPY


KELEBIHAN :

-3 NO DIGI/HAPPY BOLEH DIREGISTER UTK DAPAT FREE CALL DAN FREE SMS 24JAM SETIAP HARI SETIAP WAKTU
( ble kita register 3 no tu otomatik jdi free call dgn free sms - jimat...sebab cuma perlu
topup utk lanjutkan expired date dia...jd duit kredit tu boleh wt main internet@ utk kol no
lain yg x di register dlm 3 no tu) tp biasenye sy gune wifi free @ umah je lau nk on9 ngan
phone.. time duk kat tmpt xde wifi bru gune n langgan tenet Rm1 tu..pastu Off/unsubscribed
balik..hehe... X Yah langgan plan tenet pn xpe lau kat tmpat korang tu ade wifi.

-LAYARI FACEBOOK PERCUMA DGN FACEBOOK ZERO

-PLAN INTERNET TANPA HAD PENGGUNAAN SELAGI TIDAK TAMAT TEMPOH ( ade option utk langan RM 1 SEHARI/RM15 SEMINGGU @ RM30 SEBULAN...jd xde masalah.. )

utk RM1 SEHARI tu kuota Internet yg diberikan adalah 30mb,jadi 30mb x 30 hari = 900MB pd harga rm 30

Utk RM15 SEMINGGU/450MB kuota Internet

Utk RM30 SEBULAN & kuota Internet yang akan diberikan ialah 600MB.

Utk RM48 Sebulan / 2G kuota Internet

(Langgan Tenet dia akan auto renew mengikut pakej yg kite langgan contoh utk pakej Rm1
sehari akn auto renew hari2..so kalau xnk guna internet RM1 sehari KENE OFF@unsubscribed la
bile time x gune kalau x mkn kredit...)
*** begitu gak utk bulan/minggu akn auto renew pd bulan/minggu berikutnya..


JIKA TIDAK LANGGAN INTERNET akan dicaj berdasarkan kadar "Pay-As-You-Use", iaitu RM0.50
bagi setiap 50kb, sehingga RM3- Max RM5 untuk sehari.Contoh-pd hari rabu korang gune tenet
tanpa langgan plan tenet & penggunaan tenet korang dh capai RM5 time korang gune ari tu
maka korang boleh guna tenet utk sepanjang hari itu tp sehingga 12 malam je ye.

P/S: lau nak OFF kan plan tenet HARIAN tu pastikan korang OFF kan dekat2 time tgh mlm (
sblum 12 tgh mlm ) lau x rugilah krdt korang sbb lps kul 12 ye akan renew yg baru & RM1
akan di tolak dari kredit korang n bagi kuota Internet yang tidak terpakai tu x boleh
ditebus @ diminta pembayaran balik ... lps OFF plan tenet Akaun akan dikembalikan kepada
pelan Pay-As-You-Use & akan dikenakan bayaran sehingga Max RM5 sehari...jika guna tenet lps
off lah, jadi lau nk guna gak tenet time OFF kan plan tenet tu guna je wifi ..boleh main tenet free.

-boleh mengaktifkan/membatalkan langganan tenet sebanyak sembilan (9) kali sahaje di dalam
masa sebulan

-Bonus Tambah Nilai Suku Tahun: 4 kali setahun Februari, Mei, Ogos dan November
Tempoh Tambah Nilai Terkumpul dalam masa 3 bulan dgn nilaian berikut akn dpt:
> min Tambah nilai RM120,dpt 3% Bonus Tambah Nilai masa bualan
> min Tambah nilai RM 250,dpt 8% Bonus Tambah Nilai masa bualan
> min Tambah nilai RM 500,dpt 12% Bonus Tambah Nilai masa bualan

Nota:
Pelan Happy Prepaid di Kelantan & Terengganu adalah ekslusif untuk pelanggan-pelanggan di negeri ini sahaja dan berbeza daripada pelan Happy Prepaid versi English.

Anonymous said...

DiGi memang terbaik!!

deydeq bingit said...

mcm mna na active birthday bonus digi ??

ain izzati said...

kalau guna lebih 6 bulan je baru boleh activekan

Anonymous said...

Celcome terbaik sye pakai celcome internet dag setahun xtop up tp still aktif...

Manusia said...

Aku pkai happy dgn celcom x2..
Yang bestnye celcom sbb internet boleh percuma..Time tarikh luput pun boleh gune internet.

ain izzati said...

mungkin sekarang punya plan dah ok kot sebab dulu saya pakai masa phone android masih sikit digunakan

muhd suhaidi said...

aku guna line MAXIS utk kegunaan harian.kalau org call kita x angkat kredit dia telan 20cen hahaha,, MAXIS broadband buat internet je memang laju x de sangkut2.. tp mahal sikit la sebulan dlm rm150 lebih jer. DIGI easy buat call org tsyg jer tiap2 bulan topap tp guna yg free je..

Anonymous said...

aku strez lr, digi baru msg aku kta msg n col di had kn ke 1000 jerr...skit ati

Anonymous said...

aku strez lr..digi baru msg aku,kta msg n col akn d had kn kpd 1000 jerr..skit ati

ain izzati said...

memang la . dia ade had

Anonymous said...

Nak guna 131 cane weii?

mbi muhammad said...

Maxis sekarang boleh dapat lagi ke yg call RM1 sejam tu? Mcm mana cara ek kalau ada.

Onie Hazwani Sabudin said...

Aku baru kene tipu ngan celcom..tp 2014 ni dah lebih 3org ngadu kene tipu ngan celcom..so aku baru jer terminate celcom n skang pakai digi... actually family aku semua pakai digi dah lebih 10tahun..mmg puas hati..masalah bukan xde..ade gak..tp sikit compare celcom n maxis .....

Anonymous said...

INTERNET MALAYSIA MEMANG LEMBAB.TAK YAH CAKAPLAH

aufa ali said...

Salam..saya pengguna celcom..sebab apa ek simkad saya tu boleh akses internet padahal saya x subscribe internet pon

Anonymous said...

I ada guna dua sim kad digi easy..
bezanya digi lm da lm I guna Since 2007 rrm9.9 murah je.
digi baru tu 2012 sy guna rm48.memang bestla...
Dua2 best kalo I reload topup rm15. Ada hadiah percuma iaitu free sms tempatan, free mms n sms sesama digi, free fb sms.
Kalo nk layari internet ada 2 jenis I suka. Iaitu first, tekan * 116# utk beli yg zero mb tapi Internet 1 week rm3 ja. Hahhh kedua, tekan *128*2# utk beli bermcm2 jenis quota..perrrgh memang laju. Tapi hati2 rajin2 check quota *128 *1*5# dan tgk2 tu jam12am. If tak kena potongla cas internet rm8. Apa boleh buat..
tapi untuk internet tak tekan mn2 pelan di potong rm8 utk 12am to 12 am dan layari internet laju sampai ko naik boring dan download sukahati tpi sehari jak.
I biasa guna super deal *128*2*4# rm1 utk 30mb...tapi I kna beli dulu yg kelmarin yg rm9 utk 1gb. Jadi hari2 seterusnya just guna rm1 sbb baki internet d bring forward.tapi syaratnya pastikan sim kad kmu tu jenis mahal rm48 macam sim baru I..
Tapi malangnya sim lm I rm9.90 tu baki internetnya tak boleh d bring forward. .u beli ini hari, ini hari juga habis.tapi sim bru ke lm ke asal digi easy mmg terbaik sms n panggilan buddz 3 number.bercalling2 sampai thn dpn pun tak apa.msg smpi muntah. Tpi buddz jak. But buruk nya tu video kol haizzzz cas lebih xda free2..apapun digi ne byk plan internet cuma kmu kna pndai2 pilih je. Ada juga pelan yg rm48 utk 5G..mmg terbaikla. Boleh share internet lg.
Tapi celcom X2 tu pun boleh tahan juga hebatnya cuma rm0.48 jak utk 10 minit utk mn2 rangkaian..not bad.i like lgpun kuat line.

ahmad tamizi said...

Kalau nak UNTUNG guna simkad ni.Sebab top up sendiri pun dapat duit huhu.
Info WhatsApp 0111 5403 497

Anonymous said...

celcom terbaik.. maxis lancau!

zanu ladya said...

prepaid apa yg murah?

Anonymous said...

aku dulu pun pakai line maxis. tapi caj bulan bulan mahal la.. rasanya guna tak banyak pun still kena bayar lebih... sekarang aku pakai line prepaid .bayar bila pakai... lanih aku pakai prepaid tone excel... alhamdulillah.. dapat cashback lagi tiap kali top up... hehehehe

uchiha arif said...

nk tnya bila or wktu mna yg sesuai gna 131(maxis) nie?

alam maya said...

this is voicemail box.. dah.. potong dah kredit.. tut tut sampai msg dari celcom, tak minta dia hantar pun msg tu, tapi potong juga kredit.. terbaik taik kucing... perkhidmatan disediakan utk merampas kredit orang sesuka hati je...

Anonymous said...

cara nak bt 131 , 131(no mber korang) pastu tekan dial button , *tak tawu ada lagi ke tak . try jela . .

8vertising said...

Pelan paling menarik dan murah serta sangat sesuai untuk sesiapa yang memperuntukkan topup hpone hanya sebulan RM 30 boleh cuba pakej ini.Memang berbaloi-baloi

Siti Aisyah said...

peluang perniagaan Dalam bisnes top up semakin meluas dan berpotensi berkembang maju dari masa ke semasa. Peluang perniagaan nie terbuka kepada siapa sahaja tanpa mengira had umur, kedudukan status, tidak kira anda bekerja tetap atau tidak. Ianya terbuka kepada sesiapa yang ingin mencari pendapatan secara kecil-kecilan atau besar-besaran. Boleh jadi suatu hari bisnes topup menjadi pekerjaan tetap anda.. dengan income yang anda puas hati.. IN SHAA ALLAH.. dengan usaha anda..Daftarlah sekarang !

sesuai untuk :
# pelajar IPT. Sebab apa ?. saya juga pernah menjadi seorang student IPT. Duit PTPTN memang tak cukup. Kita sebagai student juga mempunya keinginan untuk berbelanja . BETUL ATAU TIDAK ?
# peniaga kedai runcit(TAK PERLU CHARGE RM 0.50 KEPADA PELANGGAN SEBAB DARI TOPUP YANG ANDA RELOADKAN KEPADA PELANGGAN ANDA SUDAH DIBERI KOMISYEN) disini anda mungkin mempunyai kelebihan. sebab apa ?. dari apa yang saya perhati dan telah saya survey. kebanyakkan penjual topup dari kedai2 runcit mengenakan charge tambahan 0.40/0.50 dan sebagainya kepada setiap pelanggan yang membeli topup sedangkan anda tidak.
# penjawat sektor kerajaan dan swasta yang menginginkan income tambahan
# penganggur terhormat yang tidak mempunyai sebarang income/pendapatan

MEMPERKENALKAN !!!
Part Time Bisnes (Topup) - Pakej Agen..

Pakej Agen Topup Paling GEMPAK..
Yuran Terendah, Profit @ Keuntungan Tertinggi Di Pasaran..


Produk Yang Disediakan :-
* Maxis
* Digi
* Celcom
* Umobile
* Tunetalk
* Xox
* Merchantrade
* Digissocial
* Digisidd
* Digibroadband
* Molpin
* Tron
* Italk
* Cib-Mall Pin
* A-Cash Pin
* Mcoins Pin
* Njoi Flexi
* Celcom Bill
* Maxis Bill
* Digi Bill
* Umobile Bill

Utility Bill :-
* Telekom Bill
* Astro Bill
* Syabas Bill
* Tnb Bill
* Water Bill (Johor, Kelantan, Kuching, Melaka, Pulau Pinang, Pahang, Perak, Sibu)
* Electricity Bill (Sabah & Sarawak)
* Indah Water Bill
* Unifi Bill
* Sada Bill

UNTUK INFO LANJUT BOLEH SMS/WECHAT/WHATSAPP 0177259260 24 JAM. PANGGILAN TELEFON TIDAK DI GALAKKAN KERANA TERIKAT DENGAN KERJA

ain izzati said...

uchiha arif , masa yg sesuai guna 131 ni hari sabtu dan ahad je

ain izzati said...

saya ada dua simkad altel yang masih belum digunakan . siapa yang berminat untuk beli boleh whatsapp 0177893927 . cuma rm10 sahaja

Anonymous said...

Pakai tone excel.. jimat dan menguntungkan..

azri said...

Guna OneXOX jer, jimat..RM10jer.. kalo call masuk voice msg br 0.05sen cas. internet rm30 utk 1.5GB. Boleh bt Friends n Family ke 10 no mana2 telco spt celcom, DG, Maxis. tune talk, tepon rumah pun boleh. Kenalkan kwn dpt komisen 5% dr nilai topup mereka. Jimat n bt duit. berminat bleh sms/whatsapp/telegram 016 2491 769.

Anonymous said...

hi deskmate.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mohd Firdaus Mohd Ismail said...

Maxis,celcom,digi dan lain2 jimat shj. Kami tone excel dpt pakai free....

Post a Comment

Blogger templates

blog description