kelebihan dan kekurangan maxis , celcom , digi

assalamualaikum !

hari nie aku nak cakap mengenai tajuk di atas . ada orang still confius sama ada nak guna celcom , maxis atau digi . aku terlintas nak tulis pasal entry nie sebab ada one of my friend yang tanya apa kelebihan digi dan celcom sebab dia tak tahu sama ada nak pilih digi atau celcom .



ok now jom kita cakap mengenai MAXIS/HOTLINK .
sekarang nie aku guna maxis . dah dekat 5 tahun dah aku guna maxis . kebanyakkan orang guna maxis sebab 98% kawan-kawan diaorang termasuk aku guna maxis . walaupun maxis kadang-kadang tarik duit orang tapi still orang guna maxis . kelebihan maxis nie ialah kita akan dapat free call sebagai bonus hari jadi .tapi satu hari jela . maxis sekarang boleh buat panggilan RM1 satu jam dengan menggunakan 131 , kalau kita tak topup selama sebulan pun dia takkan batalkan number kita . tapi keburukan maxis nie , sim kad akan suddenly rosak . aku dah 2 kali tukar number sebab simkad rosak .

ok sekarang CELCOM .
aku guna 2 number . maxis dengan celcom . tapi celcom nie kena pandai pilih plan . ada plan SOX , UOX , CELCOM BLUE dengan X2 . sebenarnya ada lagi plan celcom nie . korang kena pandai pilih la . kalau siapa yang guna celcom blue , celcom blue nie mahal sebab ayah aku pernah guna . mesej mahal , call pun mahal . kalau nak jimat guna SOX atau UOX . SOX nie untuk pelajar sebab tu murah . kita topup RM10 boleh tahan sampai sebulan . kalau call sama talian iaitu celcom ke celcom seriously memang murah . paling tak best guna pelan X2 sebab sekarang nie aku guna plan X2 . yang tak bestnya kalau topup RM5 boleh tahan selama 3 hari je . lepas tu dah expired . tapi plan X2 nie kalau call orang memang murah . tak kesah la sama talian atau tak . kalau mesej pun cuma 1 sen je . tapi celcom pun kadang-kadang telan duit orang tanpa pemberitahuan . tapi faktor orang ramai pakai celcom adalah disebabkan faktor kawan-kawan dan keluarga . tapi lagi murah pakai celcom berbanding maxis . lagi satu celcom nie syarikat orang melayu tau .

ok sekarang DIGI pulak
actually aku tak pernah pakai digi pun tapi aku memang nak try pakai digi . aku tahu mengenai digi nie pun sebab tanya kawan-kawan yang pakai digi . bagi aku digi nie memang ok tapi aku pelik kenapa tak ramai yang pakai digi . bagi siapa yang guna digi easy nie memang best . apa yang best nya digi easy nie ialah panggilan percuma kepada Buddynya .apa yang korang perlu buat ialah pilih tiga orang buddy dan aktifkan number diaorang dan pastikan number korang tu aktif untuk buat panggilan . korang boleh mesej , call dan buat panggilan video secara percuma dekat 3 orang buddy nie . tapi korang kena reload 10 hari sekali RM10 . tapi digi easy nie pun ada kelemahan gak which is panggilan suara ke number selain buddy mahal . selain tu , panggilan akan terputus setiap kali 45 minit . selain tu gak korang kena reload setiap 10 hari untuk kekal aktif . bagi siapa yang suka guna internet , baik guna digi prepaid smart plan sebab jimat . cuma kelemahan digi nie selalu takde line bila dekat kawasan pedalaman atau kampung .

so mungkin ada yang bersetuju dan mungkin ada yang tak berstuju dengan apa yang aku cakap nie tapi terpulang dekat individu tu untuk buat keputusan . pandai-pandailah buat pilihan ok . 

13 comments:

Anonymous said...

sy pun guna DIGI - Happy prepaid . (Happy Prepaid Sekawan (Edisi SKMM) tersedia dengan kredit RM50 dan mempunyai tempoh sahlaku selama 5 hari, just bayar 50 tu je dapat Full set lengkap ngn Phone Alcatel One Touch Glory 2S)

DIGI HAPPY PREPAID SEKAWAN (HAMPIR SAMA DGN DIGI EASY) :
3 nombor digi@happy pilihan free call & SMS 24jam
Caj call adalah flat rate (kadar rata) ke semua telco :
-call jika dlm kelantan dan terengganu 20 sen / min (60 saat / blok)
-lain-lain negeri 30 sen / min (30 saat / blok)
-SMS 6sen - Kepada semua rangkaian
-TOPUP MENGGUNAKAN KAD RELOAD/RELOAD DIGI ATAU HAPPY


KELEBIHAN :

-3 NO DIGI/HAPPY BOLEH DIREGISTER UTK DAPAT FREE CALL DAN FREE SMS 24JAM SETIAP HARI SETIAP WAKTU
( ble kita register 3 no tu otomatik jdi free call dgn free sms - jimat...sebab cuma perlu
topup utk lanjutkan expired date dia...jd duit kredit tu boleh wt main internet@ utk kol no
lain yg x di register dlm 3 no tu) tp biasenye sy gune wifi free @ umah je lau nk on9 ngan
phone.. time duk kat tmpt xde wifi bru gune n langgan tenet Rm1 tu..pastu Off/unsubscribed
balik..hehe... X Yah langgan plan tenet pn xpe lau kat tmpat korang tu ade wifi.

-LAYARI FACEBOOK PERCUMA DGN FACEBOOK ZERO

-PLAN INTERNET TANPA HAD PENGGUNAAN SELAGI TIDAK TAMAT TEMPOH ( ade option utk langan RM 1 SEHARI/RM15 SEMINGGU @ RM30 SEBULAN...jd xde masalah.. )

utk RM1 SEHARI tu kuota Internet yg diberikan adalah 30mb,jadi 30mb x 30 hari = 900MB pd harga rm 30

Utk RM15 SEMINGGU/450MB kuota Internet

Utk RM30 SEBULAN & kuota Internet yang akan diberikan ialah 600MB.

Utk RM48 Sebulan / 2G kuota Internet

(Langgan Tenet dia akan auto renew mengikut pakej yg kite langgan contoh utk pakej Rm1
sehari akn auto renew hari2..so kalau xnk guna internet RM1 sehari KENE OFF@unsubscribed la
bile time x gune kalau x mkn kredit...)
*** begitu gak utk bulan/minggu akn auto renew pd bulan/minggu berikutnya..


JIKA TIDAK LANGGAN INTERNET akan dicaj berdasarkan kadar "Pay-As-You-Use", iaitu RM0.50
bagi setiap 50kb, sehingga RM3- Max RM5 untuk sehari.Contoh-pd hari rabu korang gune tenet
tanpa langgan plan tenet & penggunaan tenet korang dh capai RM5 time korang gune ari tu
maka korang boleh guna tenet utk sepanjang hari itu tp sehingga 12 malam je ye.

P/S: lau nak OFF kan plan tenet HARIAN tu pastikan korang OFF kan dekat2 time tgh mlm (
sblum 12 tgh mlm ) lau x rugilah krdt korang sbb lps kul 12 ye akan renew yg baru & RM1
akan di tolak dari kredit korang n bagi kuota Internet yang tidak terpakai tu x boleh
ditebus @ diminta pembayaran balik ... lps OFF plan tenet Akaun akan dikembalikan kepada
pelan Pay-As-You-Use & akan dikenakan bayaran sehingga Max RM5 sehari...jika guna tenet lps
off lah, jadi lau nk guna gak tenet time OFF kan plan tenet tu guna je wifi ..boleh main tenet free.

-boleh mengaktifkan/membatalkan langganan tenet sebanyak sembilan (9) kali sahaje di dalam
masa sebulan

-Bonus Tambah Nilai Suku Tahun: 4 kali setahun Februari, Mei, Ogos dan November
Tempoh Tambah Nilai Terkumpul dalam masa 3 bulan dgn nilaian berikut akn dpt:
> min Tambah nilai RM120,dpt 3% Bonus Tambah Nilai masa bualan
> min Tambah nilai RM 250,dpt 8% Bonus Tambah Nilai masa bualan
> min Tambah nilai RM 500,dpt 12% Bonus Tambah Nilai masa bualan

Nota:
Pelan Happy Prepaid di Kelantan & Terengganu adalah ekslusif untuk pelanggan-pelanggan di negeri ini sahaja dan berbeza daripada pelan Happy Prepaid versi English.

Anonymous said...

DiGi memang terbaik!!

deydeq bingit said...

mcm mna na active birthday bonus digi ??

ain izzati said...

kalau guna lebih 6 bulan je baru boleh activekan

Anonymous said...

Celcome terbaik sye pakai celcome internet dag setahun xtop up tp still aktif...

Manusia said...

Aku pkai happy dgn celcom x2..
Yang bestnye celcom sbb internet boleh percuma..Time tarikh luput pun boleh gune internet.

ain izzati said...

mungkin sekarang punya plan dah ok kot sebab dulu saya pakai masa phone android masih sikit digunakan

muhd suhaidi said...

aku guna line MAXIS utk kegunaan harian.kalau org call kita x angkat kredit dia telan 20cen hahaha,, MAXIS broadband buat internet je memang laju x de sangkut2.. tp mahal sikit la sebulan dlm rm150 lebih jer. DIGI easy buat call org tsyg jer tiap2 bulan topap tp guna yg free je..

Anonymous said...

aku strez lr, digi baru msg aku kta msg n col di had kn ke 1000 jerr...skit ati

Anonymous said...

aku strez lr..digi baru msg aku,kta msg n col akn d had kn kpd 1000 jerr..skit ati

ain izzati said...

memang la . dia ade had

Anonymous said...

Nak guna 131 cane weii?

mbi muhammad said...

Maxis sekarang boleh dapat lagi ke yg call RM1 sejam tu? Mcm mana cara ek kalau ada.

Post a Comment

Blogger templates

blog description