ok kali ni aku nak share resepi ikan kembung masak 3 rasa pulak . sebab dah bosan asyik masak sambal n masak lemak cili padi . so boleh la try resepi ni .
bahan utama:
ikan kembung yang sudah siap disiang dan dibersihkan.
bahan-bahan dicincang halus:
1 biji bawang merah/ bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
2 biji cili merah
5 biji cili padi(kalau nak pedas sikit la)
2 sudu besar cili kering yang sudah siap dikisar
cara membuatnya:
1) mula-mula panaskan periuk dan letak sedikit minyak di dalamnya , masukkan air dan biar ia mendidih.
2) kemudian masukkan ikan dan biarkan ikan tersebut masak.
3) asingkan ikan tersebut.
cara untuk membuat sos 3 rasa:
1)panaskan minyak dan masukkan cili kering . goreng sehingga garing
2) kemudian masukkan bahan-bahan yang dicincang halus.
3) tambah sos cili , sos blackpaper , sos tiram , perahan limau , garam , gula , kicap manis secukup rasa.
taburkan kuah tersebut di atas ikan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment